Η δημιουργία νέων ασφαλιστικών συμβούλων και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του Δημήτρη Αναστασίου

Άλλη μία δύσκολη χρονιά θα χαρακτηρίζαμε το 2014 για την ασφαλιστική βιομηχανία ειδικότερα στο κομμάτι ανάπτυξης -εισόδου- δημιουργίας- νέων συνεργατών. Γιατί όμως; Πως ενώ η ανεργία έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη οι νέοι δεν αποφασίζουν -επιλέγουν- να δραστηριοποιηθούν στον ασφαλιστικό χώρο; Ποιος είναι ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος; Τι προσφέρει; Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα της ύφεσης;

Σε λίγες ‘’αράδες’’ θα προσπαθήσω να απαντήσω στα παραπάνω αλλά ταυτοχρόνως θα επιδιώξω μέσω μιας ειλικρινούς προσέγγισης να δώσω ‘’τροφή’’ σε νέους και έξυπνα σκεπτόμενους ανθρώπους να προβληματιστούν και εύχομαι να αντιληφθούν τις ευκαιρίες «ακίνδυνης» καριέρας που μπορούν να ελπίσουν πως θα έχουν στον Ασφαλιστικό Χώρο. Υπάρχουν βέβαια προϋποθέσεις όπως η σκληρή και συστηματική δουλειά και ένα σωρό δεξιότητες, που πρέπει να έχουν ή έστω να μπορούν να αναπτύξουν. Δεν παύει όμως να είναι μία ελκυστική και σπουδαία δουλειά, αυτή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Ποιος είναι όμως ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος;

Είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του και θεωρεί ότι μπορεί να συμβουλέψει κάποιον (φυσικά έχοντας λάβει την ειδική πιστοποίηση της ΤτΕ). Ορίζει ο ίδιος τους στόχους του, το πώς και το πότε θα κάνει πράξη τα όνειρά του. Οικονομικά οι αποδοχές του δεν έχουν «οροφή», το ίδιο και η επαγγελματική του εξέλιξη η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά «στα χέρια του». Ουσιαστικά είναι ένας «ατομικός επιχειρηματίας» ο οποίος επενδύει στον εαυτό του αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τις ικανότητές του. Ανήκει ταυτόχρονα στην ομάδα μιας ασφαλιστικής εταιρίας. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, δεν «πουλάει προϊόντα» αλλά ακούει, συμβουλεύει και τελικά δίνει λύσεις στις καθημερινές μας ανάγκες.

Τι ακριβώς προσφέρει στην κοινωνία;

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ασκεί επάγγελμα το οποίο έχει έντονες κοινωνικές διαστάσεις, γιατί οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι αναντικατάστατες. Με τις πολλαπλές του δραστηριότητες στους κλάδους, ζωής- επενδύσεων, υγείας και γενικών ασφαλίσεων υποστηρίζει τον ασφαλιζόμενο ενδεικτικά για:

– προστασία των περιουσιακών του στοιχείων
– στήριξη της οικογένειάς του από τις συνέπειες σε περιπτώσεις απώλειας ζωής του ‘’προστάτη’’ της.
– διατήρηση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου στην 3η ηλικία
– προστασία σε μόνιμη ή περιστασιακή ανικανότητα
– νοσοκομειακή περίθαλψη
– εξασφάλιση των παιδιών του καθώς και αποταμίευση κεφαλαίου νέων ανθρώπων

Επίσης, λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης των επενδύσεων στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, αφού μεγάλο μέρος των αποθεματικών επενδύονται σε μακροχρόνιας απόδοσης επενδυτικά προϊόντα (ομόλογα, έντοκα κλπ)

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση

Δεν είναι μία εύκολη δουλειά, αυτό είναι όμως και το στοιχείο που την κάνει μοναδική. Οι νέοι φοβούνται να μπουν στον χώρο για πολλούς λόγους. Περιληπτικά θα λέγαμε ότι το γενικότερο έλλειμμα ανάπτυξης απωθεί όλους για νέα ξεκινήματα. Η υπανάπτυξη «αφαιρεί» από το ενεργό δυναμικό πολλούς συναδέλφους οι οποίοι «δημιουργούν» κλίμα προφανώς αρνητικό σε όσους ανθρώπους επηρεάζουν, ενώ οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές «με το καλημέρα» τρομάζουν ή και δεν επιτρέπουν την έναρξη του επαγγέλματος. Αρκετοί (ειδικά οι νέοι) δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται στο ξεκίνημα αλλά και για ένα ικανό διάστημα μέχρι να κερδίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την φορολογική «τρέλα» τότε δεν χρειάζεται κάποιος απλά να έχει πίστη στον εαυτό του αλλά « ταλέντο στις επικίνδυνες αποστολές» ….. Οι ασφαλιστικές δεν μπόρεσαν (ίσως και να μην ήθελαν) να απαντήσουν αναπτυξιακά και να δώσουν όραμα σε ‘’ανήσυχους’’ νέους και για να μην πλατειάζω, τελικώς, η άμυνα σε όλα αυτά τα επίπεδα είναι καθοριστικός παράγοντας αυτής της υπανάπτυξης. Γλαφυρά απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα (πηγή ΕΕΑ και ΕΕΘ)

Στοιχεία εγγραφών- διαγραφών επιμελητηρίων Αθήνας & Θεσ/νίκης για τα έτη 2013-2014:

ΑΘΗΝΑ
  Εγγραφές Διαγραφές
2011 649 596
2012 878 612
2013 774 507
2014 687 380
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Εγγραφές Διαγραφές
2011 79 116
2012 92 93
2013 105 111
2014 128 120

 

Πηγή: Ε.Ε.Α. & Ε.Ε.Θ.

Όπως διαπιστώνεται η Αθήνα βρίσκεται σε ελαφρώς ‘’καλύτερη’’ μοίρα από τη Θεσ/νίκη ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση η Θεσ/νίκη δείχνει να υποφέρει χαρακτηριστικά…!

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης;

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η κάλυψη από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία δεν κρίνεται επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά, από τους περισσότερους ασφαλισμένους. Αυτό αν συνδυαστεί με την εξάπλωση και την αποτελεσματικότητα, τόσο των μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και των social media, αλλά και τη διάδοση από στόμα σε στόμα, ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι εμφανές ότι ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης έχει πολύ δυναμικές προοπτικές για το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον. Άλλωστε, στην Ελλάδα μόνο το 20-25% έχουν κάποιας μορφής προαιρετική ασφάλιση σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όπου το ποσοστό ξεπερνά το 70%.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα αντικαταστήσει το ρόλο της κοινωνικής ασφάλισης. Η ιδιωτική ασφάλιση σε όλη την Ευρώπη διεκδικεί επικουρικό ρόλο στις ζωές των πολιτών. Πρόσφατα στοιχεία 11μήνου 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την Ε.Α.Ε.Ε. , ο κλάδος Ζωής και ειδικότερα οι καλύψεις υγείας καταγράφουν στη χώρα μας αύξηση 12,3%.
Εύχομαι και ταυτόχρονα πιστεύω, πώς η ασφαλιστική αγορά θα βρει το βηματισμό της και θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει…